Les empreses tenim una oportunitat de reduir el cost energètic mitjançant l’autoconsum d’energia fotovoltaica.

Publicat el Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre

El text d’aquest decret llei, que haurà de ser validat pel Parlament en els propers 30 dies, elimina barreres administratives per a la implantació d’energies eòlica i fotovoltaica, i soluciona diversos aspectes de la Llei del canvi climàtic, com ara modificar la Llei d’urbanisme per simplificar la instal·lació d’energies renovables en l’àmbit urbà. Una modificació que es fa amb la voluntat d’afavorir la implantació de sistemes d’autoproducció en els edificis i en l’espai públic de les ciutats. Així doncs, el decret obre el territori a la implantació de les renovables. Tanmateix, els projectes eòlics i fotovoltaics hauran de respectar els límits mediambientals, urbanístics i paisatgístics contemplats en la normativa. El nou decret ha de permetre també agilitzar la tramitació de les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques, amb un termini màxim de tretze mesos.

Amb la publicació d’aquest decret s’obra la porta no només a la implantació de parcs eòlics i solar a Catalunya, sinó que facilita assolir els objectius mediambientals que s’ha fitxa el govern, com ara que l’energia elèctrica que es consumeixi a Catalunya sigui d’origen renovable en un 50% al 2030. I en un 100% el 2050, i és que actualment només un 8% de l’energia elèctrica que consumim a Catalunya prové de fonts renovables.

Els costos energètics són un factor clau que impacta directament en la competitivitat de les empreses i és per això que l’àmbit energètic ha estat un tema cabdal en l’agenda política de la Cecot. L’aposta de la nostra entitat per les renovables, pel model de generació elèctrica distribuïda, d’autogeneració i d’autoconsum ha estat ferma des de principis del 2000 i hem estat reivindicant l’autogeneració malgrat el famòs “impost al sol” que el Govern estatal va introduir el 2015 provocant pèrdues importants en inversions d’infraestructures fotovoltaiques però sobre tot frenant injustificadament la implantació d’una generació d’energia que, a hores d’ara, ja respon a una necessitat social de reduir els efectes sobre el canvi climàtic.

Accedeix al Decret Llei 16/2019

Notícies relacionades:

El Govern aprova un decret llei de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables. Institut Català de l’Energia | ICAEN

Decreto-Ley 16/2019: Catalunya se suma a la transición energética. El Periódico de la Energía

Decret perquè el 50% de l’energia elèctrica consumida a Catalunya sigui renovable el 2030. Portal de notícies 324

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *